Marcinkevičius




kanapesVokietijos vyriausybė trečiadienį pritarė įstatymo projektui, kuriuo įteisinamas nedidelio kiekio kanapių įsigijimas ir laikymas rekreaciniais tikslais, nepaisant opozicijos politikų ir teisėjų kritikos.

Įstatymo projekte, kurį dar turi priimti parlamentas, numatoma, kad suaugusieji galės turėti iki 25 g kanapių ir auginti ne daugiau kaip tris augalus asmeniniam naudojimui.

Žmonėms taip pat bus leidžiama prisijungti prie ne pelno siekiančių „kanapių klubų“, turinčių iki 500 narių, kuriuose bus galima teisėtai auginti ir įsigyti šio narkotiko.

Sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas įstatymo projektą pavadino lūžio tašku Vokietijos požiūryje į kanapes.

Pareiškime jis teigė, kad švelnesnis požiūris padėtų kovoti su juodąja rinka ir su narkotikais susijusiais nusikaltimais, palengvintų teisėsaugos institucijų naštą ir leistų saugiau vartoti marihuaną.

Jis pridūrė, kad nepilnamečiams vis tiek bus draudžiama vartoti šį narkotiką, o vyriausybė pradės kampaniją, kurioje bus įspėjama apie pavojų sveikatai, ypač jauniems žmonėms.

„Niekas neturėtų klaidingai suprasti įstatymo. Kanapių vartojimas bus įteisintas. Tačiau tai vis tiek pavojinga“, – sakė K. Lauterbachas.

Siūlomas teisės aktas yra vienas pagrindinių kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) trijų partijų koalicijos projektų, kurį įgyvendinus Vokietijoje būtų vykdoma viena liberaliausių kanapių politikos krypčių Europoje.

Tačiau įstatymo projektas nėra tokio plataus užmojo, kaip buvo numatyta iš pradžių.

Planai leisti licencijuotose parduotuvėse plačiai prekiauti kanapėmis buvo atmesti balandį po to, kai Europos Komisija išreiškė susirūpinimą.

Neatsakinga

Vokietijos koalicinė vyriausybė, įgyvendindama dabartinį planą, žengė svarbų žingsnį pažangios ir realistiškos kovos su narkotikais politikos link, sakė žemės ūkio ministras Cemas Ozdemiras (Džemas Ezdemiras).

Tačiau konservatyvūs politikai liko neįtikinti.

Bavarijos regiono sveikatos ministras Klausas Holetschekas (Klausas Holečekas) iš opozicinės centro dešiniosios CDU partijos pavadino šiuos planus neatsakingais ir teigė, kad užsienio pavyzdžiai parodė, jog liberalizavimas menkai padeda pažaboti juodąją rinką.

Jis sakė, kad žolės vartojimo dekriminalizavimas taip pat akivaizdžiai kelia grėsmę 18–21 metų amžiaus žmonėms, nurodydamas, kad kanapių vartojimas kelia pavojų sveikatai vis dar besivystančioms smegenims.

Tuo tarpu Vokietijos teisėjų asociacija teigė, kad dėl šio teisės akto bus sukurta daugiau biurokratijos ir padidės našta teismų sistemai, užuot ją palengvinus.

Ji tvirtino, kad šis, įstatymas sukels daug naujų ginčų ir bylų teismuose.

Jei įstatymo projektas bus priimtas, vyriausybė ketina po ketverių metų peržiūrėti naujojo teisės akto poveikį visuomenei.

Vyriausybė taip pat pareiškė, kad planuoja imtis antrojo etapo, kurio metu bus išbandyta kanapių gamyba ir pardavimas specializuotose parduotuvėse pagal vyriausybės išduotas licencijas tam tikruose regionuose.

Priėmusi planuojamus teisės aktus, Vokietija prisijungs prie virtinės šalių, kurios sušvelnino kanapių vartojimo reguliavimą.

Malta tapo pirmąja Europos Sąjungos nare, 2021 metais įteisinusia kanapes rekreaciniais tikslais, o Nyderlandai nuo XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio toleruoja kanapių pardavimą ir vartojimą specialiose vietose, vadinamose „coffee shop“.

2013 metais Urugvajus tapo pirmąja šalimi pasaulyje, legalizavusia marihuanos gamybą, platinimą ir vartojimą.

Jungtinėse Valstijose per pastarąjį dešimtmetį dešimtys valstijų, įskaitant Kaliforniją, pakeitė įstatymus ir įteisino kanapes rekreaciniais tikslais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode